Overtråkk- hva skal man gjøre?

Overtråkk- hva skal man gjøre?

Overtråkk

Rundt ankelleddet er det både leddbånd, kapsel, muskler og muskelsener. Alle disse strukturene er med på å stabilisere ankelleddet. Om man vrikker foten kan disse strukturene få skader og gi store smerter. Denne skaden varierer fra en lett strekk på strukturene til avrivninger og eventuelt brudd.

Årsak:

Vanligvis skjer skaden ved at foten går innover i forhold til leggen slik at strekkskaden kommer på utsiden av ankelen. Man kan også få motsatt bevegelse, men dette er heller mer sjeldent. Årsaken til overtråkket kan være grunnet mange traumer, men kommer gjerne av at man lander feil med foten og får overvekt ut mot siden av ankelen.

Hvordan vet man at man har tråkket over?

Ved et overtråkk får man gjerne smerter på utsiden eller innsiden av ankelen ettersom hva slags traume man har hatt. Mengde av smerte avhenger av kreftene i traumen. I de sitasjonene man får en skade på leddbånd får man hevelse i området i løpet av minutter og kan få fargeendring i området i løpet av få dager. For de fleste vil det være smertefullt å vektlegge benet etter skaden.

Hva skal man gjøre ved overtråkk?

Når skaden skjer er det viktig å få hurtig behandling av skadestedet for å begrense mengde hevelse og derfor også forkorte tiden på tilhelingen av skadestedet.

Som behandling bør man følge denne huskeregelen:

P = protect, hindre ytterligere skade

R = rest, hvile

I = Ice, is ned ankelen så fort det lar seg gjøre for å få ned smerten

C = Compress, kompresjon av ankelen så fort som mulig for å forhindre for mye blødning i området

E = Elevation, få ankelen opp over hjertehøyde for å bidra til

Er du usikker på hvordan dette gjøres følger det med en link hvor dette demonstreres

 http://skadefri.no/kroppsdeler/ankelogfot/Akuttskadebehandling-av-ankelskader/

Hva gjør man etter man har gjennomført den akutte behandlingen?

Ta kontakt med legen eller en fysioterapeut for å evaluere størrelsen på skaden og om det trengs røntgen av ankelen. Man burde også gjennomføre rehabilitering av ankelen etter den akutte fasen for å forebygge nytt overtråkk. Har man fått en slik skade en gang er det nemlig større sjanse for at det skjer igjen om man ikke trener ankelen opp.Samtidig kan det være lurt å få noen tips i forhold til bruk av krykker, vektbæring på foten og liknende problemstillinger.

Her ligger det et forslag på treningsprogram man kan gjennomføre etter hevelse og de største smertene er borte.

Ankelovetreåkk fase 1 rehablitering