Trykkbølgebehandling


Det er mange som har hørt om trykkbølgebehandling og kanskje også blitt advart at det kan være meget smertefullt. Vi har skrevet ned noen smørsmål som stadig dukker opp i sammenheng med trykkbølgebehandlingen:

Hva er radial trykkbølgebehandling (Radial Shockwave Therapy, rESWT)?
Radial trykkbølgebehandling er ganske ny på markedet og blir derfor ikke brukt hos alle fysioterapeuter.
Trykkbølgebehandling er mange høyenergetiske trykkbølger som appliseres på området hvor plagen befinner seg. Dette undersøker fysioterapeuten før eventuelt bruk av trykkbølgen. En trykkbølge er ikke av elektronisk art, men er en rent mekanisk bølge.

Hvor på kroppen kan radial trykkbølgeterapi brukes?
Trykkbølgen brukes mest på kroniske senebetennelser blant annet i skulder, hofte, albue, kne og akillessener. Andre eksempler på bruk kan være ved hælsporer og annen smerte i fotsålen.

Fungerer trykkbølgebehandlingen?
Det er dokumentert en suksessrate på 70-80% ved kroniske tilstander. Man ser gjerne at pasienten har prøvd flere ulike behandlinger uten særlig virkning, men at trykkbølgen tar bort smertene.

Hva er fordelene med radial trykkbølgeterapi?
Behandlingen går ut på at man stimulerer kroppen selv til å reparere problemet. Når man har gått med et problem over lengre tid (kronisk), jobber ikke kroppen lenger med problemet og ser på problemet som en normal tilstand i kroppen. Ved trykkbølgen setter man igjen igang prosessen av at kroppen fikser problemet. Hvis man ser bivirkniger, er disse minimale.

Behandlingen fører til en betennelsesliknende reaksjon i vevet som behandles. Kroppen reagerer med å øke blodsirkulasjon og stoffskifte i nedslagsfeltet, noe som stimulerer og akselererer kroppens egne reparasjonsprosesser. Trykkbølgene bryter ned skadet vev og kalkpåleiringer.

Hvor lenge varer hver behandling?
Det tar ca 5-10 minutter å administrere opptil 6000 trykkbølger per behandling.

Er selve trykkbølgebehandlingen smertefull?
Dette er individuelt og kommer også an på hvor på kroppen trykkbølgen skal brukes. Som regel klarer man å komme seg gjennom 5 minutter med noe økte smerter. Det er muligheter å justere intensiteten på behandlingen, så det er viktig at man har en kontinuerlig kontakt med fysioterapeuten for å hindre for store ubehageligheter. Men samtidig er det viktig å få nok stimuli for å oppnå effekten man ønsker.

Vil jeg ha smerter etter behandlingen?
Rett etter behandling er det vanlig å kjenne at man har noe reduksjon i smertene, men en litt diffus verking i området kan komme noen timer etter behandlingen. Dette er pga. av kroppen er i gang med arbeidet av å helbrede problemet. Denne smerten kan variere litt i lengde, men varer gjerne ett døgn eller to etter behandlingen.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har smerter etter behandlingen?
Behandlingen fører til en betennelsesliknende tilstand i vevet som behandles. Kroppen reagerer med ved å øke metabolsk aktivitet rundt nedslagsfeltet noe som stimulerer og akselererer kroppens egne reparasjonsprosesser. Ved behov er det tilstrekkelig med vanlige smertelindrende håndkjøpsmedikamenter. Bruk ikke anti-inflammatoriske medikamenter eller nedkjøling med is. Dette vil hindre kroppen i å reparere seg selv.

Hva om jeg er smertefri etter trykkbølgebehandlingen?
Selv om du er smertefri, anbefaler vi at du avstår fra intensiv aktivitet som belaster plageområdet de nærmeste 48 timene etter hver behandling.

Hva om trykkbølgebehandlingen ikke fungerer for meg?
Selv om det vanligvis er eksepsjonelt god respons på behandlingen i løpet av kort tid, kan det i noen tilfelle ta flere måneder før maksimal effekt er oppnådd.

Når kan jeg ikke bruke trykkbølgebehandling?
 
  • Cortison-injeksjoner skal ikke være gitt i løpet av den siste måneden før behandling.
  • Blødningstendenser og blodkoagulasjonsforstyrrelser med tilhørende medikasjon.
  • Hjerte eller sirkulasjonsforstyrrelser.
  • Akutt betennelse i behandlingsområdet.
  • Cancer eller graviditet.
KOM I KONTAKT

Vi hjelper deg gjerne, send oss en epost i dag så blir du kontaktet fortløpende!


KONTAKTINFO
post@kirkegatafysikalske.no
91345227

Kirkegata 63,
1721 Sarpsborg
FØLG OSS PÅ FACEBOOK